IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатският долар се насочва към първото си месечно понижение от пет месеца

Инвеститорите понижиха очакванията си за лихвени повишения от Фед след скорошните сигнали на централните банкери

11:16 | 30.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Ethan Swope/Bloomberg</em></p>

Снимка: Ethan Swope/Bloomberg

Щатският долар е поставен под натиск на азиатските борси в понеделник и се насочва към първото си месечно понижение от пет месеца насам, след като опасенията за световна рецесия отслабнаха, а инвеститорите понижиха очакванията си за лихвените повишения от Фед, пише Ройтерс.

В следващите дни ще бъдат публикувани редица данни, които ще дадат информация за световните икономически перспективи, включително статистика за инфлацията в еврозоната, за пазара на труда в САЩ и за бизнес нагласите в Китай.

В Азия едно евро се обменя срещу 1,0749 щатски долара към 10:57 ч. българско време, което е малко над петседмичното дъно, след като миналата седмица американската валута поевтиня спрямо европейската с 1,5%.

"Щатският долар може да поевтинее допълнително тази седмица. Ако не бяха блокадите в Китай, световните перспективи можеше да са по-оптимистични, а доларът - по-евтин", каза Джо Капурсо, ръководител на звеното за световна икономика в Commonwealth Bank of Australia в Сидни.

Доларовият индекс, който по-рано през май достигна 20-годишен връх от 105,010 пункта, намалява с 0,14% в понеделник до 101,52 пункта.

Повечето анализатори обаче не бързат да обявят края на скорошното поскъпване на щатската валута.

Инвеститорите напоследък се фокусират върху сигналите от централни банкери във Фед, че предстоят агресивни лихвени повишения в следващите два месеца, а след това банката може да постави на пауза ходовете си, за да осмисли постъпващата информация и да види ефекта от затягането на паричната политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още